Spiral
Spiral eller IUD, som er en forkortelse av det engelske utrykket for spiralen: Intrauterine Device, en form for prevensjonsmidler som er et fremmedlegeme som plasseres i livmorhulen. Spiralen er en som liten plaststav slik at den akkurat fyller livmorhulen uten å sjenere .
Spiral fines i 2 former: En det er viklet en kobbertråd rundt og har form som et 7-tall, en T eller en hestesko. Eller en som inneholder hormonet Levonorgestrel. Den vil skille ut litt kvinnelig hormon direkte i livmorhulen som en ekstra beskyttelse.
Fordelen/ulepmer av kobber spiral er at man kan bruke det når man tåler ikke noe form for hormoner og Ved kobber spiral får de fleste kvinner kraftigere menstruasjoner, og de varer lengre enn normalt. Mens fordelen ved hormon spiral er at man mister sin menstruasjon etter noe mdr. Hormon spiral kan giv uregelmessige blødninger i de første 3-6 mdr, derfor er det lurt å la den sitte inne i 3-6 måneder for at du skal kunne se hvordan du liker det over litt tid.
Spiralen i seg selv giv ikke anledning for underlivsbetennelse.
Spiralen mest brukte prevensjonsmiddel etter P-piller og kan sitte i livmor vanligvis i 5 år. Det går greit å sette inn en ny samtidig.
Hvem kan sette spiralen?
Spiralen settes på plass hos en erfaren fastlegen eller hos en gynekolog ved en gynekologiske undersøkelse. Selve prosedyren varer et øyeblikk, og kan ledsages av et kortvarig ubehag, en lett rie-aktig smerte i underlivet. Denne kan imidlertid minimaliseres om man ca. én time før inngrepet tar en smertestillende pille, som f.eks. 600 mg Ibuprofen eller 500 mg Naproxen, som er et smertestillende og betennelsesdempende preparat som virker godt mot smerter i livmoren.
Spiral kan også settes i forbindelse med provosert abort på sykehuset.
De fleste leger /gynekologer har spiral på deres kontor men du kan i forveien sjekke om de har med sikkerhet. Hvis de har ikke så kan du får resept og kjøbe det på apotek før du møte opp hos legen.
Hvor sikker er en spiral?
Mens P-piller anses for at være noe nær 100 prosent sikre, så når spiralen kun opp på 98-99 prosents sikkerhet. Når spiralen er på plass virker den med det samme, og i ca. 5 år uten at det kreves spesiell kontroll .
Hvem egner spiralen seg mest til?
En spiral er best egnet til kvinner som tidligere har født barn eller at man er over 25 år. En spiral er ikke så godt egnet til kvinner som enda ikke har født da de ofte får hyppige rie-aktige underlivssmerter. Hos noen gir det imidlertid ingen problemer. Ca. 30% av norske kvinne bruker spiral.
Hva skal man være oppmerksom på?
Først og fremmet det mest viktig er, at du som spiralforbruker må vite at:
- SPIRAL BESKYTTER IKKE MOT SEKSUELT OVERFØRTE SYKDOMMER.
- Skal du være oppmerksom på din kropps signaler med hensyn til en eventuell graviditet som kan forekomme hos 1-2 prosent. Hvis man blir uønsket gravid med en spiral, foretas en provosert abort med fjernelse av spiralen. Man har dessuten litt økt risiko for graviditet utenfor livmoren.
Ved blødningsforstyrrelser, uteblitt menstruasjon eller andre graviditetssymptomer som brystspenning eller kvalme skal du alltid kontakte din lege.