P-piller og mini p-piller
P-Piller
P-piller inneholder hormoner som hemmer eggløsningen og på den måten hindrer graviditeten i å oppstå - dvs. det skjer ikke noen befruktning av kvinnens eggcelle med mannens sædcelle. P-piller er det mest anvendte prevensjonsmiddel i Norge.
Viktig:
- P-piller kun virker når du tar dem regelmessig - hver dag !
- P-PILLER BESKYTTER IKKE MOT SEKSUELT OVERFØRBARE SYKDOMMER
Bivirkninger: som regel få og små. Noen vil ha uregelmessige blødninger i de første 3-6 måneder. Noen kvinner får økt tendens til hodepine, vektøkning, kvalme eller brystspenning, men det er meget sjeldent - så vær oppmerksom på hva du spiser hvis vekten din stiger. Alvorlige bivirkninger som økt risiko for blodpropp eller brystkreft har tidligere vært i søkelyset, men det er ikke noe vitenskapelig belegg for dette ved bruken av lav-dose P-piller - dvs. det er ingen sikker sammenheng mellom så alvorlige lidelser og bruken av p-piller - så ikke vær bekymret !
Kvinner over 35 år, som er storrøykere, bør imidlertid rådføre seg med lege og nøye overveie om de skal stoppe med P-piller og i stedet velge et annet prevensjonsmiddel siden de da har økt risiko for blodpropp.
Forskning har vist at det ikke er en økt risiko for kreft i eggstokkene, livmoren eller i brystet ved bruk av p-piller.
P-piller og graviditet
Hvis du blir uønsket gravid med P-piller f.eks. hvis du har glemt pillen eller vært syk og kastet pillen opp uten å tenke over det, må du avgjøre med deg selv - om du vil fortsette graviditeten eller avbryte denne.
Hvis du vil avbryte graviditeten er mulighetene enten - en angrepille hvis det skjer innen 2 døgn etter et ubeskyttet samleie - en medisinsk abort mellom 8.-10. graviditets uke, som imidlertid kun kan tilbys på spesielle sykehus - eller en provosert abort før 12. graviditets uke.
Hvis du vil fortsette graviditeten, tar barnet ikke skade av at du har spist resten av P-pillene i pakken, fordi du ikke visste at du var gravid. Men som regel må man ta en ultralyd-skanning for å avgjøre graviditet-lengde og beregne termins dato.
Mini P-piller
Den heter minipille fordi innholdet av hormon i pillene er lavere enn i andre piller. Faktisk inneholder den slett ikke østrogen.
Den er litt mindre sikker enn P-piller selv når den tas etter retningslinjene. Sikkerheten er på høyde med spiralens sikkerhet. Du skal nemlig ta dem meget regelmessig og helst på samme tidspunkt hver dag for å unngå blødningforstyrrelser og - ikke minst - for fortsatt å være sikker på virkningen.
Glemmer du en pille eller har dårlig mage med kvalme, oppkast eller diaré, risikerer du at pillene ikke virker. Og så blir du nødt til å bruke en annen form for beskyttelse til neste menstruasjon inntrer.
Mini P-piller er reseptpliktig.
MINI-PILLER BESKYTTER IKKE MOT SEKSUELT OVERFØRTE SYKDOMMER